Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pověsti o Dívčím Kameni

 

1b.jpg 2b.jpg 3b.jpg

skritek.jpg

Milí čtenáři,
v roce 2014 jsme provedli natáčení historického dokumentu na hradě Dívčí kámen. Pojďme si jej tedy v tomto krátkém článku představit i z pohledu pověstí, které se k tomuto místu váží.

Ke hradu Dívčí Kámen máme několik zajímavých legend. V tomto článku vás seznámíme se třemi, které jsme vyhledali v knihách.

První z nich je nejznámější a je spojená se založením hradu. V ní se praví, že jeden ze čtyř bratrů z rodu Rožmberků: Jošt, pronásledoval bílou laň. Když doběhla ke skále, proměnila se v krásnou pannu a Jošt se do ní ihned zamiloval. Aby dívce dokázal svou lásku, nechal na místě jejich setkání vystavět hrad.

Druhou z legend jste mohli zaslechnout v úvodu dokumentu Historie s Karlem Novákem: Dívčí Kámen. Jde o legendu vázající se k založení hradu. Zde se uvádí, že hrad byl založen pro ctnostné panny, které se dobrovolně vzdaly světských radostí a oddávaly se zde modlitbám. Aby nebyly rušeny, měla hradní stráž příkaz sestřelit každého ptáka, který by letěl k hradu a mohl donést případný milostný vzkaz.

Třetí a poslední příběh byl také uveden v dokumentu, tentokrát ale na jeho závěru. Je to pověst o kýchajícím trpaslíkovi, který na hradě hlídá poklad. Pokud ho uslyšíte kýchnout a slušně pozdravíte, daruje vám kousek z onoho pokladu.

A právě tohoto trpaslíka zaslechl sedlák, který z hradních zdí sbíral kameny pro stavbu svého domu. Nejprve na kýchnutí slušně odpověděl: „Pozdrav Pánbůh!“, ale na druhé kýchnutí myslící si, že si z něj někdo dělá legraci, zaklel. V tu chvíli se z puklin hradu vynořili skřítci, kteří se proměnili v lesní zvěř a začali kolem nešťastného sedláka pobíhat. Ten zděšením omdlel a probudil se až druhého rána. Prý se k hradu pak už nikdy neodvážil.

Autorka: Kateřina Běhanová
Korekce: Ondřej Bezouška

Zdroje:

RŮŽIČKA, Jiří. 100 nejkrásnějších hradů, zámků a zřícenin do kapsy. Praha: Levné knihy, 2010., ISBN 978-80-7309-490-4.

KLIMEK, Hynek. Kam na víkend: Jižní Čechy I. Brno: Computer press, 2007, ISBN 978-80-251-1714-9.

VOKOLEK, Václav. Neznámé Čechy 4: Posvátná místa jihovýchodních Čech. Praha: Mladá fronta, 2012, ISBN 978-80-204-2626-0.

 

ZPĚT NA HLAVNÍ MENU