Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ed a Lorraine Warrenovi: skuteční lidé a případy

22. 9. 2021

1b.jpg 2b.jpg 3b.jpg

Edward a Lorraine Warrenovi

warenovi1.jpg

Ed a Lorraine Warrenovi patří k nejslavnějším vyšetřovatelům paranormálních jevů 20. století. Díky sérii Warner Bros a režiséru Jamesi Wanovi, se silně zapsali do povědomí současné mladé generace, která prahne po filmech s hororovou tématikou. A samozřejmě co bližší může této tématice být, než profese, jejímž cílem je pomáhat lidem od duchů a démonů, kteří je terorizují v jejich příbytcích.

Edward Warren Miney se narodil 7. září 1926. Už od mládí byl samoukem. K vyšetřování paranormálních jevů žádnou teologickou ani jinou výuku nepotřeboval, ke všemu se dopracovával sám. A sám se též nazýval „démonologem“. Mimo jiné to byl právě on, kdo měl na starost veškerou propagaci, přednášky a autorské práce, ve společnosti New England Society for Psychic Research (NESPR), kterou se svou ženou založil v roce 1952. Jeho smrtí 23. srpna 2006 tak končí jedna plodná část historie pro tuto společnost.

Lorraine Rita Warren (rozená Moran) se narodila 31. ledna 1927. Už od mládí se hlásila k jasnovidectví a lehkému transu, se kterým se údajně napojovala na duchovní sféru a pomáhala tím svému muži řešit nejzapeklitější problémy jejich kariéry. Po smrti svého manžela se Lorraine nadále věnovala práci pro NESPR, ale už nikdy ne tak, jak za života Eda. Zemřela 18. dubna 2019, v éře jejich největší slávy z nově produkovaných filmů stylizovaných do jejich kariérních počinů.

Případy rodiny Warrenů

Už za života Eda, proklamovali oba manželé, že stály za vyřešením přes 10 000 případů paranormálních jevů. Vždy k nim přitom přistupovali primárně esotericky. NESPR sice uvádí, že za jejich výzkumy bylo i mnoho odborníků, ale středobodem všeho bylo čistě subjektivní, pocitové vyšetřováním. Se všemi plusy a mínusy, které to obnáší.

Řada dnes slavných duchařských hororových filmů se přímo inspirovala jejich knihami, či články o některých těchto výzkumech. My níže vypíšeme ty nejznámější z nich, které jste mohli spatřit i ve filmové verzi. Zaměříme se ale více na skutečné pozadí.

Případ Annabelle

Podle různých zdrojů jsou tu dvě různá data o počátku tohoto vyšetřování. První hovoří o roku 1968, druhý o roce 1970. Obsah je nicméně stejný: Warrenům se přihlásili dva studenti tvrdící, že jejich panenka Raggedy Ann je posedlá duchem mladé dívky Annabelle Higgins. Panenka se prý dokázala sama pohybovat. Warrenovi po přezkoumání panenky sdělili, že panenkou pohybuje nějaká „nelidská přítomnost“. Raggedy Ann poté odvezli a umístili do skleněné skříně v jejich okultním muzeu v Monroe.

Z filmů o této panence, si můžete myslet, že okolo ní bylo značné množství mrtvých. Jenže neexistuje validní zdroj, který by to potvrdil. Celé pozadí za Annabelle je tedy nejspíše skutečně tak obyčejné, jak si to můžete přečíst v předchozím odstavci.

warrenovi2.jpg

Případ rodiny Perronových

Případ z počátku sedmdesátých let, který se odehrál na farmě v Rhode Islandu, postavené v 18. století. Ano, je to ten případ z prvního filmu V zajetí démonů.

Rodina Perronů dodnes v tomto domě žije. A podle nich jim manželé Warrenovi skutečně pomohli.

Co se tu vlastně mělo dít? Rodinu tu podle Lorraine Warrenové strašilo hned několik duchů, z nichž ten nejnebezpečnější patřil jisté čarodějnici, která dokonce několik členů rodiny posedla.

K samotnému filmu se Perronovi vyjádřili tak, že jde o krásnou tapisérii s mnoha prvky pravdy a některými momenty fikce. Ovšem z pohledu neurologa Stevena Novella z New England Skeptical Society, jde jen o fikci a dobře odvyprávěný hororový příběh.

warrenovi3.jpg

Případ Amityville

Jeden z nejslavnějších případů rodiny Warrenů. V roce 1975 manželé George a Kathy Lutzovi tvrdili, že v jejich domě straší násilná démonická přítomnost, která je tak intenzivní, až je vyhnala z jejich domu.

O rok dříve, než se Lutzovi nastěhovali do tohoto domu, v něm Ronald DeFeo, problémový a na drogách závislý mladík, zastřelil šest členů své rodiny.

Závěry Werrenů byly jasné: v domě straší. Opět o tom vydali knihu a celého příběhu se záhy chytil i samotný DeFeo, který z něj chtěl vytřískat snížení nebo zrušení svého trestu. Bez úspěchu.

O Amityville vzniklo několik filmů. První už v roce 1979, další ho pak následovaly.

Celý případ se několikrát prozkoumával. Nicméně pro samotné policisty byla samotná vražda natolik silně důkazně průkazná, že o nadpřirozených jevech v ní nemohlo být řeč.

Úplnou tečku a největší ránu pro Warrenovi, pak přineslo prohlášení právníka Williama Webera, že on, Jay Anson a Lutzovi, celý hororový příběh vymysleli nad „mnoha lahvemi vína.“

warrenovi4.jpg

Případ Enfieldského poltergeista

Velice zajímavé vyšetřování z pohledu toho, co zobrazuje film, a co se skutečně stalo.

Příběh zachycuje druhý film V zajetí démonů.

Roku 1977 se jedné rodině na severolondýnském předměstí Enfield mělo odehrát silné strašení poltergeistem. Celý případ se stal mediálně známým. Hlavně poté, kdy několik přítomných svědků zažilo útok něčeho, co fyzicky nebylo vidět. Samovolně se dávalo do pohybu lego, které létalo po místnosti, či se též bez čehokoli fyzického mělo vytrhnout topení ze zdi a ohnout jeho kovové tyče. Později se pak celý případ začal točit okolo jedné z dívek, která se měla stát posedlou. Od té chvíle případ dostává řadu pochybností, včetně oprávněné argumentace, že minimálně jedna z dívek si aktivitu přibarvovala nebo rovnou vymýšlela. Ale to by stálo za samostatný článek. Apple TV o tomto případu natočil moc zajímavou dokusérii: Enfieldský poltergeist, z roku 2023 v režii: Jerryho Rothwella.

Guy Lyon Playfair, parapsycholog, který vyšetřoval Enfieldův případ, spolu s Mauricem Grosem, uvedli, po zhlédnutí pokračování filmu V zajetí démonů, že Warrenovi se objevili na prahu domu v Enfieldu pouze jednou. Ed sdělil, že by na případu mohli vydělat spoustu peněz, načež byli z domu vyhozeni a více se tam neukázali. To byl jediný kontakt, který s nimi zde proběhl.

Tuto Playfairovu verzi potvrzují i další očití svědci, včetně samotné zainteresované rodiny. Pozdější vyšetřování pak dalo za pravdu skeptikům, když se jedna z holčiček v dospělosti přiznala k tomu, že si strašení vymýšlela, a když se okolo toho strhla taková show, bála se sdělit celou pravdu.

warrenovi5.jpg

Případ Arne Johnson a Davida Glatze

Pozadí pro třetí film ze série V zajetí démonů.

Roku 1981 byl Arne Cheyenne Johnson obviněn z vraždy svého domácího Alana Bona. Ed A Lorraine Warrenovi byli ještě před tímto násilným skutkem povoláni, aby se zabývali údajnou démonickou posedlostí mladšího bratra Johnsonovy snoubenky. Po vraždě pak Warrenovi tvrdili, že Arne Johnson byl stejně jako jeho bratr posedlý a za vraždu tudíž nenese zodpovědnost. Toho Johnson u soudu využil a pokusil se prohlásit za nevinného, ale neuspěl. Odsouzen byl na pět let.

Případ okolo Arne Cheyenne Johnsona je dnes známý tím, že v soudním systému USA jde o první pokus obhajovat vraždu posedlostí cizí entitou, nebo démonem.

Co se týče různých svědectví, které se za roky objevily, můžeme konstatovat, že i sama rodina Glatzelových (ta rodina, která si Eda a Lorraine pozvala na vymítání démona z jejich syna Davida Glatze) se v názorech na démonickou aktivitu rozchází. David Glatz se svým bratrem Alanem zastávají dodnes linii, že se stali obětí démonické síly, která pak přešla do Arneho Johnsona. Opačného názoru je Carl Glatz.

Carl Glatz opakovaně vypověděl, že Ed a Loraine Warrenovi byli opravdu pozváni do domácnosti kvůli možné posedlosti syna. Ovšem během první porady byla jak rodina, tak děti informovány, co se bude dít dále. Tedy že se u Davida objeví agresivní chování, bude nadávat i vyhrožovat smrtí a mluvit nelidským hlasem. David Glatz po této instruktáži začal v následujících dnech přesně toto dělat. Ed a Loraine pak každý den ke Glatzovým dojížděli. Důležité ale podle Carla je, že onen první týden nijak Davidovi nepomáhali. Jak Warrenovi, tak Davidovi rodiče pouze chlapce nahrávali a komunikovali s ním. Zároveň i došlo ke kuriózní situaci, která Carla přesvědčila, že o žádnou démonickou aktivitu nejde. V jednom okamžiku, kdy David nenávistně chraptil a nadával matce, to jeho otec nevydržel a synovi vlepil facku a přikázal mu, ať toho nechá a jde si sednout do kouta. Zvuk facky i otcova slova jsou na zvukovém záznamu jedné z kazet. A malý David - démon, skutečně po těchto slovech utichá a dle jeho bratra si jde sednout.

U čeho se ale rodina Glatzových shodne je závěr tohoto případu. Jednoho dne jim na dveře Ed a Loraine zaklepali s tím, že by na tomto případu mohli vydělat a být boháči. Stačí když si sednou s jejich dvorním spisovatelem a vše mu sdělí. Ideálně tak, aby to bylo co nejnapínavější a nejděsivější. Rodina poslechla a vznikla tak slavná kniha, která se stala předlohou pro film ze série v Zajetí démonů. Rodina z této knihy dostala nějakých 1500 dolarů a shodně souhlasí s tím, že byli ze strany Warrenů podvedeni. Ti za knihu inkasovali přes 80 000 dolarů, plus později další peníze za práva na zfilmování (to už žila pouze Loraine).

 

warrenovi6.jpg

Závěr

Z výše řečených skutečností, se nám třídí mýtus a fakta okolo manželů Warrenových. Co z nich můžeme usuzovat?

Předně zcela neskrývaně to, že Ed a Lorraine byli skvělými vypravěči, co uměli mluvit a psát. To díky jejich slovům se mohla vytvořit celá ta fikce a aura vyšetřování, plná nebezpečných paranormálních úkazů, duchů a démonů.

Však i kritici znalí Eda osobně, už za jeho života poukazovali, že rád přehání. I Lorraine si zcela určitě vykládala své pocity epičtěji, než jaká přišla realita dalším přítomným svědkům. To ale neznamená že vše co vyšetřovali, bylo podvodem a nikdy nic paranormálního nezachytili. Zcela určitě se také stali svědky řady záhadných věcí, ovšem kvůli jejich často příliš epickému výkladu dnes jen těžko oddělíme, co bylo fikcí a co je opravdu faktem bez okras.

Rozhodně můžeme tvrdit, že později se z Warrenů stala obchodní značka. Značka vydělávající na knihách, přednáškách, právech na zfilmování a samozřejmě na muzeum kuriozit z jejich případů. Je to evidentní, neb kupříkladu právě Glatzovi podepisovali smlouvu nikoli s Warrenovi, ale s firmou, která Eda a Lorraine zastupovala. To myslím shrnuje vše. V USA funguje řada náboženských organizací - sekt, která je financovaná nejen z darů členů, ale i z produktů, které vyrobí. Pokud znáte seriál Ve jménu našeho pána (The Righteous Gemstones), pak víte co myslím. Warrenovi možná z počátku takovou rodinou nebyli, ale když život Eda končil, tomuto spojení už se nedalo vyhnout.

Autor: Ondřej Bezouška

 

Zdroje informací:

  1.   "Obituary of ed Warren | Abriola Parkview Funeral Home".
  2. ^ "Lorraine Warren, Paranormal Investigator Portrayed in 'The Conjuring,' Dies at 92". The New York Times. 19 August 2019.
  3. ^ "Obituary of Ed Warren". Abriola Parkview Funeral Home. 26 August 2006. Retrieved September 3, 2021.
  4. ^ Birk, Libby (April 19, 2019). "How Did Lorraine Warren Die?". PopCulture.com. Retrieved April 21, 2019.
  5. ^ Brown, Alan (September 30, 2008). Ghost Hunters of New England. Lebanon, New HampshireUniversity Press of New England. p. 3.
  6. ^ "Paranormal Investigator Lorraine Warren Dies At 92". Outlook India. 20 April 2019.
  7.  Radford, Benjamin"The Amityville Horror". Urban Legends Reference Pages. Snopes.com. Retrieved October 25, 2011.
  8.  McLoughlin, Pam (October 5, 2014). "Real 'Annabelle' story shared by Lorraine Warren at Milford's Lauralton Hall". New Haven Register. Retrieved 24 February2015.
  9. Jump up to:a b Elsworth, Peter (July 17, 2013). "'The Conjuring' depicts family's reported haunting in Burrillville farmhouse in '70s"The Providence Journal. Retrieved July 21, 2013.
  10. ^ Alexander, Bryan (July 22, 2013). "The 'true' story behind 'The Conjuring'". USA Today. Retrieved August 5, 2013.
  11. ^ Downes, Lawrence (April 14, 2005). "Editorial Observer; The Devil We Know on the Island We Love". New York Times. Retrieved August 17, 2011.
  12. ^ Associated Press (July 27, 1979). "'Amityville Horror 'amplified over bottles of wine' – lawyer". Lakeland Ledger. Retrieved October 25, 2011.
  13. ^ Nickell, Joe (2012). The Science of Ghosts: Searching for Spirits of the Dead. Prometheus Books. pp. 281–. ISBN 978-1-61614-586-6.
  14. ^ Hawkes, Rebecca (12 May 2015). "What did the Enfield Haunting have to do with Ed and Lorraine Warren?". The Telegraph. The Daily Telegraph. Retrieved 4 September 2016.
  15. ^ Conjuring 2 vs the True Story of the Enfield Haunting Historyvshollywood.com
  16. ^ Lyon Playfair, Guy (1980). This House Is Haunted: The True Story of a Poltergeist. Stein and Day. ISBN 978-0-7387-1867-5.
  17. ^ Newkirk, Greg (1 July 2016). "Conjuring the Truth: Enfield Poltergeist Investigator Says Ed and Lorraine Warren Never Investigated Case". Week in Weird.
  18. ^ "MonsterTalk – The Enfield Poltergeist, interview with Guy Lyon Playfair". MonsterTalk. 8 March 2017. Retrieved 21 April 2021.
  19. ^ Lynne Baranski (October 26, 1981). "In a Connecticut Murder Trial, Will (demonic) Possession Prove Nine-Tenths of the Law?"People Magazine. Retrieved August 17, 2008.
  20. ^ Radford, Ben (2017). Investigating Ghosts: The Scientific Search for Spirits. Corrales, New Mexico: Rhombus Publishing Company. p. 201. ISBN 978-0-936455-16-7.
  21. 7 paranormal investigations by Ed and Lorraine Warren of 'The Conjuring' fame (2021), Andrew DaRosa, online <https://www.ctpost.com/entertainment/slideshow/ed-lorraine-warren-cases-the-conjuring-222531.php>
  22. The Devil on Trial, 2023, režie: Chris Holt, distributor: Netflix, srovnání rodiny Glatzových k případu Eda a Lorraine Warrenových.