Jdi na obsah Jdi na menu
 


TAJEMSTVÍ HRADŮ - Historie s Karlem Novákem

1b.jpg 2b.jpg 3b.jpg

tajemstvi-hradu-promo.png název série: TAJEMSTVÍ HRADŮ
 podnázev série: Historie s Karlem Novákem
 žánr: neziskový, dokumentární, krátkometrážní, série

 režie, střih, kamera: Ondřej Bezouška
 scénář: Karel Novák
 fotografie: Karel Novák, Kateřina Běhanová

 v dokumentu vystupují:
 Karel Novák
 Kateřina Běhanová


 řidič
 Karel Novák

synpose
Osm epizod, osm hradů, osm různých aspektů středověkého života. Navštivme společně tyto monumenty doby našich předků a poznejme, jak žili, mysleli a jednali. Hrady, to nejsou jen stavby sloužící turistům. Ale mlčenliví vypravěči osudů naší historie. Tak si je pojďme poslechnout...

csfd.png 

 

EPIZODA 1. KAŠPERK

První díl série zaobírající se historií tuzemských hradních komplexů, jejich historií, vývojem i životním stylem doby jejich zlatého věku.  

Kašperk založil Karel IV. Právě na tuto dobu se nyní zaměříme a jelikož měl Kašperk i vlastní lázně, povíme si něco o středověké hygieně a jejím vývoji.

 

EPIZODA 2. TOČNÍK

Díl o hradu Točník, který nechal vybudova Václav IV. Ten vtiskl této stavbě osobitou tvář. A právě to, jak se osobnost panovníka otiskla do dané podoby hradu bude dalším tématem této epizody.

 

EPIZODA 3. STRAKONICE

Strakonice patří k jedněm z nejstarších hradů velikosti královského. V tomto dílu si řekneme proč. A mimo to se zaměříme i na Johanity (Maltézské rytíře) a všeobecně na důležitost víry a náboženství ve středověku.

 

EPIZODA 4. HELFENBURK

Helfenburk nechali vybudovat Rožmberkové. A právě spletité historii této stavby bude věnována čtvrtá epizoda. Mimo to se zaměříme i na obranu velkých pantství jakým byl i tento hrad.

 

EPIZODA 5. DÍVČÍ KÁMEN

Jedna z prvních epizod, kterou jsme natočili ještě v roce 2014 došla k výraznému přestříhání. Mimo historii tohoto sourozence Helfenburku si povíme i o životě Oldřicha II. z Rožmberka, co zde krátký čas žil. Protože hrad, to není jen stavba, ale i život těch, co dané paláce obývali.

 

EPIZODA 6. KARLŮV HRÁDEK

Karlův hrádek je jedno z míst, které zaniklo krátce po výstavbě. Proč? To si sdělíme v tomto díle. Mimoto se podíváme na středověkou gastronomii a zkusíme si uvařit nějaký běžný a jednoduchý středověký pokrm.

 

EPIZODA 7. VELHARTICE

Předposlední epizoda nám představí historii hradu Velhartice. Seznámíme se v ní se středověkým pivem, rozvržením společnosti ve středověku a podíváme se na osobnost nechvalně známého Martina de-Hoeff Huerta.


EPIZODA 8. KONEC HRADŮ

Poslední epizoda uzavře naši sérii čím jiným, než obdobím, kdy začaly vznikat zámky a hrady se staly přežitkem. Jak jejich zánik probíhal? Proč se přestaly budovat? To si povíme v poslední epizodě, kde navštívíme hned několik zámeckých paláců.

 

ZPĚT NA HLAVNÍ STRÁNKU