Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výzkum paranormálních jevů: zámek Vimperk

1b.jpg 2b.jpg 3b.jpg 

V říjnu 2014 začala aktivní a souvislá příprava Paranormal týmu k výzkumu paranormálních jevů na zámku Vimperk. Povolení provést vyšetřování jsme dostali od tehdejšího kastelána PhDr. Ladislava Čepičky ještě na konci srpna roku 2014.

Za výzkum paranormálních jevů na tomto místě se též silně zasloužil i pan MVDr. Bohumil Kubát, někdejší ministr zemědělství za Českou republiku po Sametové revoluci.

Za stranu Paranormal týmu bylo oběma pánům přislíbeno, že výzkum na Vimperku bude co nejkompletnější.  Z toho důvodu jsme se rozhodli přizvat kolegiální skupinu V.T.P.J. s nimiž máme pozitivní zkušenosti z Pacova, hradu Houska a Landštejna.

Dne 8.11.2014 jsme se všichni sešli na Vimperském zámku, kde jsme si ve sklepení zřídili hlavní tábor a odtud později vycházeli na jednotlivé obhlídky.

vimperk8.jpg

Zde s panem MVDr. Bohumilem Kubátem byl nahrán úvodní rozhovor, kde nám bylo nastíněno, co na tomto zámku můžeme čekat a s čím se zde on osobně setkal.

Hlavní události, kterých byl pan Bohumil Kubát svědkem se odehrály o několik let dříve, kdy jemu a dalšímu kolegovi „duch“ ve sklepení sdělil, že na daném místě mají provést výkop. Později tento zážitek pan Kubát vyprávěl prof. PhDr. Tomáši Durdíkovi, který na daném místě později objevil základy dřívějšího hradu.

Nutno pro objektivitu podotknout, že Tomáš Durdík do své náhlé smrti v září roku 2012 nikdy na paranormální jevy či duchy nevěřil a sám ve svém dokumentu: Štíty království českého (2007) sdělil, že během nocování na mnoha českých hradech a zámcích nic duchařského nezažil.

Další záhadnou událost popisoval pan MVDr. Bohumil Kubát v černé kuchyni. Zde dlouze rozmlouval s duchem lékaře z Rakouského císařství (dnešní Rakousko). Zajímavostí je, že pan Kubát o daném duchovi disponuje podrobnými informacemi, které mu entita sama sdělila. Od jména, data i místa narození, přes své vzdělání až k místu smrti (níže přiložený obrázek od pana Kubáta má danou entitu zobrazovat).

obrazek.jpg

Na základě výpovědi pana Kubáta jsme určili tří styčné body, které se během noci budou monitorovat. 1) Sklepení Vimperského zámku, kde nám bude dovoleno zanechat na noc kameru zachycující zvuky. 2) Vlčkova věž, jenž nám bude celá přístupná od přízemí do druhého patra. 3) Černá kuchyně, kde má být údajná paranormální aktivita s přilehlou Mystickou zahradou nejsilnější.

Po instalaci techniky, vypnutí mobilů a osvětlení jsme započali s výzkumem.

Střídavě obcházíme jednotlivé lokality (kromě sklepení), používáme měřící přístroje od měřičů elektromagnetického pole po teploměry, ale tyto přístroje nezaznamenávají jedinou odchylku. Všude vládne naprostý klid. Pět kamer snímá okolí a stopáž na diktafonových nahrávkách stále roste.

Ovšem jistých podivností jsme svědky. Plně nabité baterie po vstupu do místnosti za černou kuchyní klesají o dvě čárky. Měřič elektromagnetismu zde ukazuje běžné hodnoty, ale kamera dokumentující záznam se zde téměř vybíjí.

vimperk21.jpg

Podobně je na tom i zde umístěná autobaterie. Ta ač běžně vydrží celou noc, zde po pár hodinách hlásí naprosté vybití. Je nám jasné, že zde umístěná kamera do ranních hodin nevydrží.

Ještě v jedenáct hodin v noci nic nenasvědčuje tomu, že by se zde něco paranormálního dělo. První změnu zaznamenává až tým V.T.P.J. pod vedením Miroslava Přibyla spolu s Evou Rudoušovou a Lubošem Kubistou. Ti v přízemí Vlčkovy věže zařízené jako mučírna zaznamenávají silné teplotní rozdíly v krátkém časovém intervalu. Sám Miroslav je dokládá i subjektivním popisem pocitu, kdy mu je na břicho horko, ale na zádech cítí chlad i přes silnou vrstvu oblečení. Jeho kolegové tato slova posléze dokládají.

Ve stejný čas paralelně zaznamenává esoterička Jája Dušková s druhou polovinou týmu V.T.P.J. také jisté subjektivní prožitky. A to bolest hlavy a ztěžknutí chodidel.

Měřící přístroje však v černé kuchyni nic nezaznamenaly.

vimperk18.jpg

Až třetí hodina ranní se pro nás stává zajímavou. A to ne v daný den, ale až díky analýzám záznamů. Během našeho pobytu v černé kuchyni, kdy se vše zdá poklidné a nezajímavé, zaznamenáváme na diktafon téměř jedno EVP za druhým. Později jich napočítáváme čtrnáct a ty nejlepší jdou slyšet i bez zesílení hlasitosti.

Ovšem i mimo EVP se v černé kuchyni stává jedna zajímavá událost. Na Milana Přibyla sedícího u starých kamen náhle přilétá kamínek. Stává se tak krátce poté, co se nahrálo jedno z EVP.

Když se sluncem balíme naši veškerou techniku, netušíme, že nás tento případ obohatí o tolik možných EVP záznamů. Nicméně právě ony dokládají pravdivost slov pana kastelána PhDr. Ladislava Čepičky, tedy že na duchy nevěří, ale že může potvrdit, že na některých místech zámku Vimperk dochází k výkyvům v elektromagnetickém poli.

Veškeré EVP záznamy jsou vlastně jakýmisi výkyvy v EMF poli, proto na základě získaných poznatků tento výrok můžeme potvrdit i podložit důkazy. Nejde o žádné silné výkyvy (určitě ne v době našeho měření), ale i tak stačí k tomu, aby si badatel něco zajímavého odnesl.

vimperk5.jpg

„Strašení“ na zámku Vimperk potvrdit nemůžeme. Co můžeme ze získaných záznamů usuzovat je možnost, že Vimperk stojí nejen na historicky zajímavém místě, ale také zajímavé i po energetické stránce. Budoucí výzkumy naše či jiných snad odhalí více podrobností.

autor článku: Ondřej Bezouška
korekce: Kateřina Běhanová

 

ZPĚT NA HLAVNÍ MENU