Jdi na obsah Jdi na menu
 


Záhadologický výzkum na Novém zámku u Lanškrouna (29.-30.4.2016)

 

 1b.jpg 2b.jpg 3b.jpg

Na přelomu roku 2015-2016 náš spolek kontaktovala paní Krasava Šerkopová, jež pracuje jako dobrovolná kastelánka a průvodkyně na Novém zámku u Lanškrouna. Ta obeznámena s naší činností se rozhodla nás požádat o výzkum na jednom z nejmenších zámků u nás. Místě, které má pohnutou minulost a v zásobě nejedno tajemství.

Tak začala naše spolupráce na případu: Nový zámek u Lanškrouna.

29. dubna přijíždíme na Nový zámek. Zde vybalujeme vybavení a natáčíme denní záběry do historického a též záhadologického dokumentu.

Seznamujeme se s velikostí prostorů na zámku i ve sklepení. A ač zámek působí opravdu malinkatě, skýtá neskutečné prostory plné chladu, který námi prochází, jak ve dne, tak v noci.

 novy-zamek-puvodne-1.jpg

 

Historie

Nový zámek u Lanškrouna byl stavěn v letech 1700-1712 rodem Lichtenštejnů. Jednalo se o čtyřkřídlou monumentální barokní budovu se čtyřpatrovým průčelím. Každé patro obsahovalo čtrnáct sálů, vyzdobených barokními štuky a nástěnnými malbami. Dodnes se nám ale z té krásy dochovalo jen jedno jediné křídlo. Proč?

Píše se rok 1714 a tesaři s kotláři opravují střechu a okapy zámku. Vcelku běžná pracovní činnost se však jednoho chladného dne promění v tragédii. V důsledku rozdělaného ohně na staveništi (aby pracovníkům nebyla zima) jeden z nehlídaných uhlíků zapaluje dřevěnou konstrukci, od které vzplane větší část zámku.

novy-zamek-puvodne-2.jpg

Obrovský žár ničí nejen vše hořlavé, ale i kameny, které horkem praskají. Aby tragédie mohla být ještě horší, celý zámek je v tu dobu obehnán dřevěným lešením, které nejen šíří požár rychleji po budově, ale v důsledku jeho zborcení dochází k poškození pilířů u zadní brány.

Oprava zámku po tomto zničujícím požáru probíhá celé roky. Daří se obnovit krovy, střechu, interiéry a zámek je možno opět plně funkčně využívat… tři měsíce.

Poté jednoho dne se na obloze objevují bouřková mračna. Stačí jen jeden jediný blesk do střední části zámku, a letitá práce bere za své při novém velkém požáru střední části zámku, kde shořelo hlavní schodiště a v důsledku převysokých teplot ohně praskaly v přízemí kamenné vázy a obvodové sloupoví.

Pětatřicet let od druhého požáru (roku 1754) přichází třetí požár. Ten opět zbavil zámek krovů, střechy a ničí většinu paláce.

Rod Lichtenštějnů v té době neoplývá takovými finančními prostředky, jako dříve. A

 tak využívá Nového zámku u Lanškrouna jako stavební materiál pro jiné stavby v okolí. Z celého velkého zámku zůstává jen jedno malé křídlo. A prostorné sklepy začal využívat lichtenštejnský pivovar v Lanškrouně.

A právě sklepy jsou dodnes krásnou ukázkou toho, jak celý zámek byl monumentální.

Samotné tři požáry v historii této stavby působí dost záhadně na to, abychom o nich natočili dokument. Ovšem… to je jen vrchol ledovce tajemného lanškrountského místa. Nový zámek má totiž v zásobě i záhady a tajemno jiné…

18.jpg

 

Záhada 1. Duchové

Nový zámek u Lanškrouna obklopuje celá řada zajímavostí. Několik z nich by šlo zařadit do ranku duchařských záhad.

Uvnitř prostorného sklepa je místnost, kde vedle sebe je rytina kostlivce a obnažené dámy. Obě rytiny vznikly zřejmě v polovině 80. Let 20. Století, kdy je vytvořil bratr jednoho návštěvníka, který se s touto informací paní Krasavě Šerkopové svěřil.

Právě v této místnosti se paní Šerkopová stala svědkem události, kdy tudy prováděla maminku s malou holčičkou. A právě malá holčička zde údajně při odchodu viděla paní v bílých šatech.

Podobnou záhadnou postavu údajně spatřili někteří lidé u jednoho ze vstupů do sklepení, kde venku stála a kamsi ukazovala.

 a-z-videa-4954.png

 

Záhada 2. Druhé sklepní patro

Nový zámek u Lanškrouna byl velký komplex, který neměl jen jedno sklepní podlaží, jak je to dnes patrné, ale dvě. Druhé sklepní patro se stalo tradovanou legendou, podle které dokonce z Lanškrouna měla vést podzemní cesta až na zámek.

Nacisté dané druhé patro dokonce měli využívat jako jakési skladiště. A při opuštění těchto prostor prorazili boční stěny a pustili spodní vodu do sklepení.

10-f.k.s..jpg

Co je na tom pravdy, nevíme. Celé by to byla krásná historka bez faktů, kdyby…. se opravdu geologickým radarem nepotvrdilo, že druhé sklepení zámku existuje. A není malé. Jde o několikametrové zasypané a zaplavené prostory na výšku s klenutým strope. To, že je klenutý strop zachován, může svědčit o tom, že opravdu voda začala sklep zaplavovat díky proraženým stěnám.

Jestli je to ale pravda, se ukáže až dalšími výzkumy, které nám snad odhalí úplnou pravdu o tom, co Nový zámek ještě ukrývá.

 dscn0150.jpg

 

Výzkum

Se všemi těmito informacemi se rozhodujeme pojmout výzkum ve sklepení Nového zámku. To jsou hranice, které si vytyčujeme.

Rozmisťujeme kamery, připravujeme diktafony, měřiče elektromagnetického pole, teploměry a parabolický zesilovač.

Ještě před vypnutím světel zkoušíme, jak je to zde s elektromagnetismem v přirozeném prostředí, kde běží proud.

Celý sklep je prostoupený vlhkostí. To může mít vliv na elektronická zařízení, která mohou být často zkratovány. To by vyvolávalo silné elektromagnetické výchylky, které by mohly mít vliv na některé jedince. Ti by pociťovali nevolnost, bolest hlavy, různé pocity, které nedokáží racionálně objasnit, včetně bludů a ve výjimečných případech i halucinací.

Měření na dvou typech EMF (elektromagnetických) měřáků ukazuje, že světla jsou jištěny dobře a tedy to, že se zde někteří lidé necítí dobře, rozhodně nemá tento původ.

Zhasínáme tedy veškerá světla, vypínáme mobily a začínáme s hlavním vyšetřováním.

 13.jpg

 

Vyšetřování, část 1. K2 EMF metr a Parabolický zesilovač

V první části výzkumu procházíme celý sklep s měřákem EMF pole, který jsme předtím využili při měření v běžných podmínkách. Pokud předtím tento měřák nic nezaznamenal, neměl by ani nyní.

A tato předpověď se vyplňuje. K2 EMF meter opravdu nezaznamenává jedinou výchylku. Ani na požádání, ani když jej necháváme dlouho ležet na jednom místě.

Naopak velký úspěch slavíme s parabolickým zesilovačem zvuku. S ním v jedné části chodby navazující na tu, kde holčička spatřila ženu v bílém, zaznamenáváme zvukové ruchy. Zprvu to vypadá, že anomálie nastává v okamžiku, kdy si přejeme, aby nás někdo kontaktoval. S přibývající empírií ale musíme konstatovat, že se dané rušení objevuje zcela nahodile. Vyvracíme analýzou za původce naši techniku či Wi-Fi v přízemí zámku. Vše se odehrává pouze v jediné chodbě, která jako jediná je zakončená průrvou, jíž jde vidět do venkovních prostor. Přičemž se nám nepodařilo potvrdit, že by zvukové anomálie byly častější či silnější s tím, co jsme blíže k dané díře ve zdi.

 

Vyšetřování, část 2. Detektor kovu

23.jpg

Je okolo jedné hodiny ráno, když nitro sklepení monitorujeme s detektorem kovu. Podle paní kastelánky mají zdi železitou příměs, což se v úvodu nepotvrzuje, neboť přístroj ukazuje na záznamu běžné hodnoty kovu, jako v okolí. Ovšem v půdě sklepa prakticky není místo, kde by se nepovaloval nějaký reznoucí či nereznoucí kov. Od starých plechovek, drátů, až po vzácnější nereznoucí kovy (střepy), které se nám nedaří jasně identifikovat. V tomto bodě má sklepení Nového zámku opravdu obrovskou zásobu překvapení, které mohou mít svůj vliv na přístroje, či i případně na člověka.

 

Vyšetřování, část 3. Sám v temnotě

Ve tři hodiny ráno hlavní koordinátor, Ondřej Bezouška bere reportážní kameru, diktafon a měřič teploty a schází sám do sklepení, kde následně osamocen provádí běžný výzkum. Za tři čtvrtě hodiny, co zde pobyl, nezaznamenal nic paranormálního. Několik zvuků měly na svědomí myši či kapající voda, která dokonce u jedné z kamer způsobovala opakovanou aktivaci čidla pohybu.

Teplota ve sklepě se pohybovala pod 10°C, ale pocitově si člověk přišel, jakoby bylo okolo nuly.

 18.jpg

 

Analýza

Pro velké množství nahrávek a záznamů trvalo vyhodnocování několik měsíců. Během něho jsme narazili na několik možných EVP, u kterých jsme ale při bližším zkoumání zjistili, že šlo o racionální zvuky, jako tření rukou o bundu, čímž můžeme říci, že výzkum žádné EVP nepřinesl.

U videa jsme na jednom místě zaznamenávali značné množství úkazů, které aktivovaly pohybové čidlo dané techniky. Analýza v tomto prokázala, že šlo o kapající vodu ze stropu, která vyvolávala akustický zvuk a zároveň vodní tříšť byla IR kamerou zachycena jako světelná koule..

Subjektivní pocity nikomu z vyšetřovatelů po dobu výzkumu nedělaly problémy. Emočně nikomu nepřišlo, že by ho něco ohrožovalo, co nevidí, neslyší či necítí.

 28.jpg

 

Verdikt

Během doby, kdy jsme zkoumali na Novém zámku u Lanškrouna, tedy od 21:00 hodin 29.4.2016 do 4:00 hodin 30.4.2016, jsme nezaznamenali žádné paranormální úkazy, které by zachytila naše technika či naše kognitivní procesy.

 

Závěr

Nový zámek u Lanškrouna je krásnou lokalitou s několika tajemnými příběhy, z nichž některé nespadají do ranku mýtů, ale faktů.

Pokud rádi navštěvujete lokality s tímto tajemným hávem, Nový zámek u Lanškrouna by měl být v první desítce takových míst v České republice. Známý tolik není, ale pro návštěvníky (i rodiny) nabízí mnohé zajímavosti, nejen historického rázu.

Co se samotného výzkumu týče, nepodařilo se nám zde najít důkazy potvrzující paranormální aktivitu. Nutno ale podotknout, že se nepodařilo též najít důkazy, které by paranormální aktivitu vyvracely. Každý návštěvník si musí o tom všem udělat názor sám. My zde noc ve zdraví i s technikou přečkali a rádi se někdy vrátíme do krás místního kraje.

 22.jpg

 

Poděkování

Paranormal tým z.s. děkuje Krasavě Šerkopové za pozvání a asistování během výzkumu. Velice si jí vážíme a přejeme jí mnoho zdaru v její práci.

 

Podívejte se

 

Autor článku: Ondřej Bezouška
Korekce: Kateřina Běhanová

 

ZPĚT NA HLAVNÍ STRÁNKU