Jdi na obsah Jdi na menu
 


vyšetřování paranormálních jevů v maďarském Kolontáru

18. 6. 2019

1b.jpg 2b.jpg 3b.jpg 

promo.jpg

Maďarsko, vesnice Kolontár. Jeden z neplánovaných výzkumů, který jsme uskutečnili při návratu z Expedice Rumunsko v roce 2017. Čirou náhodou jsme při odjezdu z Balatonu projížděli vesnicí, kde se roku 2010 prohnalo rudé toxické bahno z protržené přehrady hliníkárny u Ajky. Lidé zasažení touto pohromou byli popáleni, zraněni a deset jich tuto tragédii nepřežilo. Půda byla kontaminovaná a musela se vytěžit. Následky katastrofy tu však již nejsou tak patrné. Domy jsou veskrze nové, potokem Torna opět proudí čistá voda a pole se zelená zemědělskými plodinami.

img_4173.jpgPrávě u jednoho takového pole zastavujeme, rozbalujeme stany s cílem přenocovat zde a pěšky si po setmění dojít na výzkum do samotné obce Kolontár.

Ondřej Bezouška si bere kameru a jde si natočit poslední denní záběry do dokumentu. Ve vsi ho vítají domácí psi, kteří si štěkotem hájí své území. V samotném centru se navíc nachází i krásný venkovský hřbitov, který též během noci můžeme pro naše měření využít.

Během této doby ale drama zachvacuje náš hlavní tábor. Ondřej Bezouška o tom netuší, ale byli jsme odhaleni jedním místním hajným, který moc dobře neumí Anglicky ani Německy a horko těžko se nás snaží informovat, že místo, které jsme si pro přenocování vybrali, není ideální, neboť tudy povede trasa honu myslivců, kteří tu budou střílet polní zvěř.

Za pomoci maďarského přítele na telefonu se vše podařilo objasnit pomocí Angličtiny a nám přistála nabídka nocovat na soukromém pozemku přímo v obci Kolontár, jen pár desítek metrů od hřbitova.

img_4192.jpg"Páni, hned bereme!" byla naše odpověď. Celý tým si naházel věci zpět do auta a vyrazil do města. Pro Ondřeje Bezoušku to bylo překvapení dvojnásobné. Nejen, že nečekal, že se utáboříme v místě honu, ale též netušil, že se podařilo vyjednat nocování ve zkoumané lokalitě. Inu šťastná náhoda zde sehrála svou roli.

Každá dobrá zpráva má být ale vyvážena stejně úměrnou špatnou zprávou. Nestranný pozorovatel a člen expedice Rumunsko, Richard Hotový se předešlý den na slunci natolik spálil, že mu každý pohyb způsoboval bolest a navíc si přivodil úžeh. Výzkumu se on, ani dva další externí členové ze zdravotních důvodů nemohli zúčastnit.

Takže monitoring paranormálních jevů zůstal na Kamilu Valeškovi a Ondřeji Bezouškovi. Dva členové Paranormal týmu z.s. Právě jejich očima se nyní na celý výzkum podíváme.

img_4186.jpg

Fáze 1. měření přirozených hodnot v Kolontáru

Jelikož Kolontár byl postižen katastofou s chemickým bahnem, je zde možnost, že toto bahno nechalo svůj otisk v elektromagnetismu. Pokud ano, naše přístroje ho určitě zaznamenají.

Procházíme jak pozemkem, kde stanujeme, tak centrem vesnice. Elektromagnetické pole měříme hned několika přístroji, které mají různé frekvenční rozsahy. Všechny se ale shodují v jednom jasném závěru... ve městě Kolontár nedochází k žádným abnormálním výkyvům. Veškeré hodnoty EMF pole jsou zcela v normě a není důvod se domnívat, že by tu tragédie z roku 2010 zanechala nějakou elektromagnetickou stopu.

img_4187.jpg

Fáze 2. výzkum na hřbitově v Kolontáru

Když známe místní hodnoty elektromagnetického pole v přirozených podmínkách, můžeme se pokusit zjistit jak se budou odchylovat hodnoty teplotní, elektromagnetické či i zvukové právě na místě, kde by mnozí paranormální jevy čekali. Kolontárský hřbitov je ideální lokalitou na toto měření.

S maximální pietou procházíme mezi hroby, zaznamenáváme údaje. Noc je bezvětrná, obloha hvězdnatá, jasná, bez mráčku. Panuje ten typ suchého léta, který dělá vrásky nejen zemědělcům, ale i běžným obyvatelům.

Žádné změny v elektromagnetickém poli ale opět nezaznamenáváme. Panuje naprostý klid a mír. Jen štěkot psa z vesnice a vrzání cikád protíná ticho noci.

Prostě podobná noc, jakou jsme zažili před několika dny v Hoia Baciu v Rumunsku.

img_4190.jpg

Fáze 3. intervence

Poslední světla v oknech ve vesnici zhasínají a my se rozhodujeme pro poslední úsek výzkumu. Skrze otázky, přístroje, prostě intervenci se pokusíme zjistit, zda je tu něco přítomno, co zaznamenané stále hodnoty dokáže vychýlit z jejich statusu quo.

Pro tuto intervenci použijeme i náš ne moc oblíbený přístroj PSB, neboli též zvaný Ghost Box. Proč je u nás neoblíbený? Inu tento přístroj skenuje AM nebo FM rádiové frekvence v rychlosti jedna za desetinu sekundy. Takže v přerušovaném šumu najednou uslyšíte část slova nějakého redaktora rádia, nebo kus písničky. Takzvaní lovci duchů (k nim se nepočítáme) ale věří, že skrze tuto cestu k nim hovoří mrtví ze záhrobí, takže když se z šumu ozve část hlasu, automaticky to berou jako vzkaz mrtvého k nim. Jenže... tyto hlasy jsou právě nejčastěji frekvencemi z rádiových vysílání, které jsou kolikrát i mnoho set kilometrů vzdálená. Použití tohoto přístroje, nejen že tedy zanese racionální prvek do výzkumu, ale též i významně překročí monitorovanou oblast. To jsou dva podstatné důvody proč jej nepoužívat. Výjimky jsou také dvě.

První výjimkou, při které je možné objektivně tento přístroj použít, je v prostorách, které zamezují vnik vzdálených radiových frekvencí. Jde o lokality hluboko v podzemí, kam ani signál mobilu nedosáhne, či při použití jakéhokoli statického obalu, který vytvoří okolo přístroje podmínky jako ve Faradayově kleci.

My jsme tyto podmínky neměly, ale zato jsme věděli, že AM frekvence je zcela prázdná a žádné rádio ani jiné vysílání na ní není přítomno. Proto jsme se rozhodli tento přístroj v Kolontáru použít.

Během více jak půl hodiny jeho analýzy, pokládání otázek v češtině, angličtině a pár slov i maďarštině (jelikož jí neovládáme) jsme ale i tuto třetí část uzavřeli s verdiktem, že se nám nepodařilo zachytit či jinak zaznamenat jakékoli energetické abnormality, které by potvrdily, že zde dochází k možným paranormálním úkazům. Pozdější detailní analýza všech záznamů od obrazu po zvuk tyto závěry jen potvrdila.

ZÁVĚR

Výzkum v maďarském Kolontáru z 18 na 19.7.2017 nám přinesl zcela jasné závěry. Během jedné noci se nám nepodařilo v této tragédií postižené obci potvrdit výskyt paranormálních úkazů a jiných energetických abnormalit, které jsme předtím zaznamenali v lese Hoia Baciu. Svým způsobem tedy jde o zcela opačný výsledek ve vyšetřování. Maďarský Kolontár je klidnou vesnicí, kde minulá tragédie již není patrná a na poli energetickém též nezanechala nižádnou stopu. Zde po dobu vyšetřování nestrašilo a ani se neodehrálo nic, co by se k paranormálním jevům jen přiblížilo. I to je pro nás úspěch, protože ve světě skupin vyšetřující paranormální jevy se realita jejich optikou jeví jako soubor míst, kde straší kdekoliv se zapnou přístroje. My tuto tezi vyvracíme celou řadou výzkumů, kde jsme nic nezachytili. Kolontár ale tomuto klidu dává nové jméno. Pokud byste chtěli žít na opravdu energeticky poklidném místě, lepší než toto dle naší praxe asi nenajdete.

 

ZPĚT NA HLAVNÍ STRÁNKU