Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dodatečné vyšetřování na židovském hřbitově, Č. Budějovice (28.9.2013)

1b.jpg 2b.jpg 3b.jpg

Píše se 28. září 2013 a náš vyšetřovací tým se za tmy vrací na židovský hřbitov v Českých Budějovicích.

 p8160798.jpg

Psal se srpen, když jsme toto místo navštívili poprvé. V budově, kterou jsme tehdy měli za kapli, ale v nově získaných faktech tam ve skutečnosti žil místní hrobník, jsme natočili pár EVP a venku na samotném hřbitově zachytily dvě zajímavé fotografie. Právě (hlavně) kvůli nim se na tuto lokalitu vracíme. 

Naše vyšetřování tentokrát začíná ještě před vstupem na hřbitov, kdy fotografujeme v okolí všechny možné zdroje světla, které by racionálně mohly objasnit jednu ze dvou fotek, na které se jeví světelný bod v němž je možné spatřit obrysy lidské tváře.

 priblizeni.jpg

Na samotném hřbitově pak rovnou putujeme k hrobu Pavlíčka Kende, odkud fotografie zachycující možný paranormální úkaz byly pořízeny. Ondřej se v tu chvíli odděluje od léčitelky Aimy a jde se postavit k místu, kde stál při pořízení zkoumané fotografie. Aima pořizuje několik fotek.

„Je to tady,“ zvolává a je v tu chvíli jasné, že paranormální jev není paranormálním jevem, ale racionálním úkazem. V tu chvíli začíná druhá fáze tohoto objasňování, zjišťování, co stálo za příčinou tohoto světla, abychom příště v této věci byli již poučení a rovnou si jí všímali.

Ve tmě žádné světlo nevidíme, ale na fotkách je jasně patrné. Je tudíž zřejmé, že jde o odraz blesku. Pořizujeme tedy jednu fotografii za druhou a pomalu se blížíme k bodu, odkud světlo vychází. Ondřeje posléze napadá, že se může pokusit daný odraz v blesku zahlédnout. Napíná tedy svůj zrak do patřičných míst, překonává reflex zavřít víčka před bleskem a spatřuje menší obdélníkovou ceduli jejíž modrá záře se od blesku odráží tak jasně, že ji fotoaparát zachycuje na vzdálenost 50-60 metrů.

 p9281127.jpg

Po počátečním zklamání nás naplňuje radost, neboť cesta splňuje svůj účel a my opravdu můžeme jednoznačně říci, že daná fotografie nemá paranormální původ a dokonce i říci proč. Pokračujeme tedy v objasňování druhé fotografie, ale ač se podmínky snažíme napodobit sebelépe, zeleně vypadající mlhovinu se nám prostě nedaří nasimulovat. Proto tuto fotografii uzavíráme tvrzením, že nemůžeme doložit ani paranormální, ale ani racionální původ. Toto necháme na každém jednotlivci.

Během tohoto krátkého vyšetřování se ještě snažíme navázat kontakt s druhou stranou s pokusy o nahrání EVP, jak na hřbitově, tak uvnitř v místnosti sloužící jako muzeum. Bohužel, z dodatečných poslechů nebylo zjištěno žádné EVP a ani během vyšetřování jsme nezaznamenali žádný možný duchovní úkaz.

V samotném závěru jsme ještě natočili epilog pro krátký dokument o vyšetřování na tomto místě a vypravili se kolem půlnoci domu.

 

Výsledek vyšetřování na židovském hřbitově v Českých Budějovicích:

Židovský hřbitov v Českých Budějovicích je krásným místem, na které můžou být obyvatelé tohoto města právem hrdí. Jde o klidný obdélníkový pozemek spíše připomínající park s mnoha náhrobními kameny a hroby. Klidný je zde přitom důležité slovo; přesně to totiž je… klidné, příjemné. Z výsledků které máme těžko můžeme usuzovat, že zde straší. Paranormální aktivita zde možná samozřejmě je, jako všude jinde, ovšem nevymyká se standardům, které je možné zachytit na jiných běžných místech. Možným návštěvníkům, co zde nebudou provokovat zde hrozí minimální riziko paranormálního zážitku. Zde totiž opravdu vládne klid.

ZÁVĚR VYŠETŘOVÁNÍ:

Klidné místo

ZPĚT NA HLAVNÍ MENU