Jdi na obsah Jdi na menu
 


Duchové cínového dolu Rolava | dokumentární film

12. 5. 2020

rolava.jpgrežie, kamera: Ondřej Bezouška
řidič: Kamil Valeška
vedoucí výzkumu: Michala Valešková
historik: Karel Novák
externí pozorovatelé: Jana Kotrlová, Jan Chvojka

V srpnu 2019 se po delších přípravách vypravujeme na vyšetřování paranormálních jevů, na místě, kde nikdy paranormální jevy nebyly pozorovány, ale kde spousta lidí nemá dobré pocity. Má to svůj racionální důvod. Cínový důl Rolava zažil vrchol fungování za druhé světové války. Pracovali zde civilisté i váleční zajatci. Někteří práci zde ani nepřežili, jiní to tu ještě mile rádi opustili.

Cínový důl Rolava je pro nás místo hlavně pietní. A tak k němu přistupujeme. Zároveň je i místem nebezpečným. Plný různých propadů a překážek. Z toho důvodu jsme tomuto výzkumu dali onen podtitul: "aneb proč se bát racionálních nebezpečí".

Tento podnázev značí důležitý aspekt každého vyšetřování. Riziko, které nikdy moc v dokumentech nezmiňujeme, ale je pro nás stejně skutečné, jako nebezpečné. Nikoli duchové, nadpřirozeno a všelijaké metafyzické entity. Nestabilní podlaží, uvolněné cihly, rozpadající se zdi, propady a ocelové dráty s ostrými konci. To představuje skutečné riziko pro naši činnost i zdraví. Cínový důl Rolava tuto skutečnost jen podtrhuje. Nejeden vyšetřovatel byl během noci zde strávené v nebezpečí možného zranění, jak v níže přiloženém videu uvidíte.

NÁVRAT DO MENU