Jdi na obsah Jdi na menu
 


Diskuzní fórum

 

1b.jpg 2b.jpg 3b.jpg

Dobrý den,

pro přílišného množství spamu, hlavně z ruské strany, jsme se rozhodli diskuzi uzavřít. Pokud budete mít na nás dotaz, piště nám do zpráv na našich FB stránkách, e-mailu, nebo volejte na telefonní číslo: 721 819 476

Paranormal tým z.s.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Re: Re: Re: velký otazník

(Paranormal tým z.s., 23. 10. 2015 6:40)

Radil jsem se s kolegy odborníky s nimiž externě spolupracujeme. Nezávisle mi na sobě řekli, že se i takto projevuje mikrospánek. V případě že o mikrospánek nešlo mohlo jít z racionálního hlediska ještě o blud. Tedy jednoduchou halicinaci, která měla jen obrazový vjem. Pokud to nebylo ani to, již po halucinaci samotné je možné i nějaké paranormální vysvětlení. Těžko ale ho v tomto bodě prokázat.

Re: Re: velký otazník

(Michal B., 22. 10. 2015 23:23)

Před autonehodou to nebylo. Nikdy sem neboural. Z ničeho nic se objevím a nejde zamezit nárazu.

Cíl výzkumu?

(Maroš Š., 2. 8. 2015 22:16)

Dobrý den,

jsem fanda paranormálna a záhadologie, ale nijak zapálený, takže jsem na Vaše stránky narazil teprve včera. A přiznám se jsem v šoku; třeba ghostmetry a podobná zařízení jsem doposud řadil do říše pohádek pro dospělé, a čekal bych je spíše ve filmech o krotitelích duchů.:-) Z pohledu laika spatřuji zrovna v těchto přístrojích slabinu Vašeho vědeckého přístupu k výzkumu; nedokážu si představit, jak je asi výrobce testuje na správnou funkci... Že by měl ve fabrice zkušební komoru s duchem?:-D

To však je jediná "výtka", jinak klobouk dolů před Vaší odvahou a zapálením pro věc. I pouhé přečtení Vašich reportů se mi postaralo o bezesnou noc; osobně nemám ani zlomek Vaší odvahy a i jen jediný z Vašich zážitků na velhartickém hřbitově by mne přivedl do péče docenta Chocholouška.

Na druhou stranu mne velmi zaujala Vaše kořist v podobě získaných záznamů EVP. Již jsem o této metodě něco četl, vesměs mi z toho vždycky běhal mráz po zádech. Ale přiznám se, že o nejsilnější dojem se mi postaraly 2 z Vašich reportáží - židovský hřbitov v Českých Budějovicích a hrob německých vojáků v Pacově. Pokud nějaký vtipálek nevložil do nahrávek vlastní komentář, nebo si někdo z členů týmu na místě neodpustil tichou reakci, aniž by si to sám uvědomil (mám na mysli "ale prosím tě..."), pak se v obou případech jednalo o naprosto ukázkovou komunikaci, kdy kdosi reagoval úměrně nastalé situaci, zcela srozumitelně a v kontextu s předchozími událostmi. Až se nechce věřit, že to skutečně není jen čin nějakého vtipálka...

Proto jsem se chtěl zeptat, jaký je cíl Vašeho výzkumu; zda jen rozhodnout, zda je v tom či onom místě možná paranormální aktivita, nebo jestli chcete jít ještě dál a pokusit se skutečně navázat kontakt s dosud neznámými entitami. Pokud je b) správně, pak by mne zajímalo, zda budete ve výzkumu na těchto dvou místech ještě pokračovat?

Myslím, že zrovna tato dvě místa jsou určitě vhodná; zároveň ukazují, jak přimět "druhou stranu" ke komunikaci. Mám zde na mysli, že v obou případech se jednalo o reakce na projevy zúčastněných ŽEN, a v obou případech se účastnice nepokoušely "provokovat duchy", ale normálně se bavily s dalšími členy týmu. A v obou případech mohly hrát roli nějaké emoce (strach?) či citlivost, které by u žen měly být podstatně silnější, opravdovější... V případě židovského hřbitova někdo chlácholí jednu z účastnic - skutečně srozumitelně chlácholí, nejedná se o žádné nesrozumitelně bzučení dobarvené fantazií - v případě hřbitova německých (!) vojáků v Pacově pak kdosi reaguje na jediné slovo, které může být Němci srozumitelné ("Já?" "Ja!" "Nein!"), a to tak že rovněž MAXIMÁLNĚ srozumitelnou formou, tedy žádné "Klárko" nebo "Sluníčko", vytušené z nesrozumitelných zvuků a smyslem naprosto mimo mísu, ale až řízně vojenské hlasy, ne bez smyslu pro mladický humor... Nestálo by třeba za to, pokračovat ve výzkumu na daném místě? A zkusit na místě komunikovat v němčině, aby případní nebožtíci měli šanci se zapojit? Rád bych Vám v tom i nějak pomohl, kdyby bylo třeba, ale obávám se, že bych v noci na hřbitově zkolaboval...;-)

Co vy na to?

Re: Cíl výzkumu?

(Paranormal tým, 2. 8. 2015 22:44)

Též Vás zdravíme.

Děkujeme za Váš obsáhlý komentář. Co se týče objektivního výzkumu, tak ten je pro nás alfou i omegou, neb nás to odlišuje od ostatních skupin. Je důležité, aby objektivní výzkum byl skrze zařízení správně kalibrovaných, neboť skrze ně dokážeme jednoznačně zaznamenat odchylky, které nám pomáhají v konkretizaci toho, co vlastně paranormální jev je.

Protivahou k objektivnímu je subjektivní. Tedy pocity, které mohou mást a klamat. Z toho důvodu je pro nás technika důležitá. Díky ní pak pro veřejnost poskytujeme originální záznamy, které si sám můžete vyhodnotit. To by subjektivním výzkumem nebylo možné.

Co se týče EVP, těch jsme za čas získali už z vícero případů a z nich jednoznačně vyplývá, že nezáleží na člověku, co je zaznamenává. Upřímně těžko můžeme říci na jakých okolnostech záleží. Zkoušeli jsme EVP specifikovat jen na místa, kde došlo k tragédiím, či smrti. Jenže jsme tyto anomálie zaznamenali i na místech nových, bez pohnuté historie.

Díky EVP jsme schopni definovat tento druh paranormálního jevu na energetické zvukové anomálie mající podoby a tvar lidského hlasu. Vesměs jde hlavně o jedno až tří slabičná slova. Nejsme díky nim schopni ani určit zda je za nimi nějaký inteligentní podnět.

Pro nás výzkum nepředstavuje nějaké honění se za duchy. My jsme se rozhodli, že dáme šanci obhájit i jiné stejně šílené teorie o jiných realitách či parapsychologických vysvětlení. V podstatě to znamená, že díky přístrojům a empirii si tyto nevysvětlitelné jevy postupně specifikujeme a sami se pak přikloníme k tomu jestli EVP, blikání K2 v prostředí, kde není elektřina, pohyby předmětů, apod. Je dílem nějaké jiné dimenze koexistující vedle nás. Naší samotné mysli toužící něco paranormálního zaznamenat. Racionálním vysvětlením, která nám doposud nejsou známá. Nebo duchů a tedy i potvrzení života po životě.

Děkujeme za Váš komentář a to, že nás sledujete.

Ondřej Bezouška - hlavní koordinátor Paranormal týmu z.s.

P.S. Nejbohatším místem na EVP pro nás doposud byl zámek Vimperk.

P.P.S. Je možné, že se na místa prvních výzkumů časem vrátíme a provedeme na ně s přesnějšími přístroji nová měření.

Re: Re: Cíl výzkumu?

(Maroš Š., 3. 8. 2015 9:51)

Děkuji za Vaši rychlou a zajímavou reakci.

Přečetl jsem si ji už v noci, těsně před spaním a nedá mi to, abych se nepodělil o zvláštní zážitek; uprostřed noci mne z velice neklidného spánku a divokého snu probral intenzivní svíravý pocit kolem srdce, jakoby prudký strach a pocit studeného průvanu. Při pohledu na budík jsem zjistil, že je přesně 3:33... No, co budu povídat, na optimismu mi to nepřidalo.:-D Nicméně připisuji celou záležitost rozjitřelé fantazii a "smrtící" kombinaci odpolední kávy a nočních dvou skleniček červeného vína, která měla na můj spánek vždycky výrazně negativní vliv.

Ve Vašem konání Vám rozhodně držím palce; jak ukazuje můj vlastní výše uvedený případ, nejsou subjektivní pocity jednotlivců vůbec žádnou indicií pro výzkum paranormálních jevů, prostě jsme každý jiný strašpytel (manželka ani naše kočka se mnou noční "hrůzu" nesdílely, takže předpokládám, že se u nás v ložnici žádné rejdy nepřátelských démonických entit nekonaly).

Souhlasím rovněž s Vaším přístupem k ezoterikům; například podívám-li se na dokument TV Nova o průzkumu jihlavského podzemí, kdy ke spolupráci byly přizvány různé existence zabývající se automatickou kresbou, virgulemi, kyvadýlky, případně mediací kontaktu s astrálními bytostmi, nemohu si pomoci, ale vidím lidi, kteří si vystavěli živnost toliko na vlastním suverénním vystupování a nezkontrolovatelnosti jejich - byť sebeabsurdnějšího - tvrzení. Čímž nechci shazovat či zesměšňovat lidi se skutečnými ezoterickými schopnostmi, ale jak trefně říkávala teta Kateřina z Jirotkova románu - více děr, více syslů, více hlav, více smyslů, a mnoho psů je zajícova smrt.:-)

Ještě zpět k případu Pacov, který mne samotného velmi zajímá; jak jsem již psal předtím, EVP zde zachycená mi přišla dostatečně zřetelná a pokud ne zrovna inteligentní, pak rozhodně smysluplná. Rád bych znal Váš názor, zda - pokud bych byl příležitostně na hřbitově sice sám, ale za bílého dne, měl k dispozici diktafon či alespoň zapnutou kameru na telefonu - je šance nějaké EVP zachytit, nebo jestli je bezpodmínečnou podmínkou naprostá tma a "hodina duchů".

Re: Re: Re: Cíl výzkumu?

(Paranormal tým, 3. 8. 2015 21:38)

Myslím, že je dobře, že jste všechny ty esoteriky viděl na jednom místě. Právě díky tomu si můžete udělat objektivnější obrázek o jejich subjektivní práci. A viděl jste, že se jejich závěry ani nemusí shodovat. Což o této činnosti mnohé vypovídá. Samozřejmě esoteriku beru velice prospěšnou na poli psychické pomoci. Ovšem na poli vědy chápu, proč jí odborníci nechtějí vidět jako exaktní obor. Dříve ty snahy byly (projekt Stargate), ale všechny zkrachovaly.

Ta šance na zaznamenání EVP je vždy a v podstatě kdekoli, co jsme zjistili. I třeba u Vás doma. To je na tom to nejzajímavější. Zaznamenali jsme je na místech, kde nikdy nebylo zpozorované strašení či paranormální aktivita (a to i ve dne). A samozřejmě máme i místa, kde EVP jsme též nezaznamenali vůbec.

V Pacově to vypadalo na obrovské nic. Dlouhou dobu. Až okolo cca jedné či druhé hodiny se začalo něco dít. Ale pouze jednorázově. Nečekali jsme takový úspěch v EVP. Byl to pro nás tehdy upřímně šok, neboť jsme si mysleli, že paranormální aktivita je doprovázena v jakékoli podobě psychologickými změnami. Pacov ukázal, že tomu tak vždy být nemusí. V podstatě díky tomu víme, že paranormální aktivita je jako radiace. Může být všude, ale většinou si jí ani nevšimneme.

Každopádně přeji úspěšné hledání a děkujeme za Vaše vzkazy.

S pozdravem,
Ondřej Bezouška - hlavní koordinátor Paranormal týmu z.s.

foto

(sapphire, 25. 4. 2015 12:58)

Zdravím,mám na mobilu par fotek o kterých si myslím ze jsou na něm duchové či jiné entity,bohužel jsem je odeslal jednomu týmu zde v Čechách a po měsíci mi bylo odpovezeno ze se jedna o odrazy,což je holy nesmysl...nemáte v týmu někoho kdo by mi ty úkazy na fotkách ověřil nebo vyvrátil.Diky

Re: foto

(Paranormal tým, 26. 4. 2015 8:37)

Krásný dobrý den. Originály fotografií nám pošlete na paranormaltym@gmail.com. Náš odborník na fotografování a vyhodnocování fotografií je zrovna mimo České Budějovice, kde sídlíme. Jen co se vrátí fotky mu pošleme. Připojte k nim do e-mailu text, kde byly pořízeny a kdy (v jakou dobu).

zesnuly děda

(Pavel Vala, 19. 3. 2015 22:05)

umřel mi deda než se to stalo řekl jsem mu jako svedek navázaní komunikace z duchy o smrti a snažil jsem se ho tím uklidnit a popsat mu muj příbeh kdy jsem se stal poprve mediem a zvratil se muj realismus ve vedení a to stylem možností se zeptal ducha na cokoliv na uplnou blbost.. ta blbost me dokonale přesvedčila o tom že si kamoška ze me nestříly mel jsem jisty pochyb ale byl jsem chytry a vedel jsem na co se zeptat aby me to udolalo v 100 %jistotu . no ted k veci deda me ze vším poslal do prdel.. v den kdy umřel od te doby zhruba 2roky jsem šel z přitelkyní smerem hřbitov bydlište adamov kde byla pochovaná babička co s dedem žila jsem brečel a nemohl jsem přestat brečet zhruba hodinu na chvilku jsem přetal a vzrustalo to a smutek se šíleně stupnoval přítelkyne se me snažila uklidnit ale to tomu jen přidávalo .. ve mžiku jsem cestou lesem smer hřbitov na zhruba dve vteřiny zavřel oči a místo tmy jsem videl z pocitem jeho očima jak de lesem zamnou to me tak vydesilo že sem otevřel oči a přestal brečet jako by to chtěl pomocí vydešení .. vedel jsem že to byl on a podařilo se mu to z breku to ve me přeplo na fascinování jevu

Re: zesnuly děda

(Paranormal tým, 20. 3. 2015 14:53)

Děkujeme moc za tuto osobní zkušenost. Velice si takovýchto osobních zpovědí vážíme i proto, že si je mohou přečíst ostatní zájemci o tuto problematiku.
Ondřej Bezouška - Koordinátor Paranormal týmu z.s.

Ústí nad Labem a okolí

(Jarda 93, 14. 2. 2015 20:47)

Dobrý den, chtěl bych vám poděkovat za skvělé reporty které děláte , jste super. Možná by jste mohli zavítat na zámeček skrytín mezi Ústím nad Labem a Dečínem má zajímavou historii , za zmínku také stojí zámeček v Dubí na Teplicku , bývalá psychiatrická léčebna kde se dělaly pokusi na dětech . S pozdravem váš Jarda

Re: Ústí nad Labem a okolí

(Paranormal tým, 14. 2. 2015 20:53)

Děkujeme moc za povzbuzení v naší činnosti, snad Vás nadále naším konáním nezklameme. Děkujeme moc za tipy, pošlu je kolegovi Novákovi, který má na starosti historické dokumenty (zrovna jeden díl bude v brzké době natáčen). Co se dětské psychiatrické léčebny týče, víme o ní, ale teprve v březnu až dubnu se rozhodne zda v tomto roce jí navštívíme. Ještě jednou děkujeme za Váš příspěvek a buďte zdráv. Ondřej Bezouška - Koordinátor Paranormal týmu z.s.

Zámek Dlouhá Loučka

(Tereza, 14. 1. 2015 19:41)

Dobrý večer,

předem chci poděkovat za Vaši práci! Téma "duchové" mě velmi zajímá, ráda a napjatě sleduji vaše videa, co se kde objeví :D

Chci Vám dát podnět na prozkoumání zámku Dlouhá Loučka na Moravě. Mám nějaké zkušenosti s duchy a v tomto zámku jsem se byla podívat (zatím ale za bílého dne), přesto se mi stala taková věc.. V horní části zámku byl celkem klid, cítila jsem se klidně, ale "někdo" nás sledoval. V místnosti (přízemí) vedle kaple zámku (něco jako márnice asi) jsem sáhla na zeď se zavřenýma očima a cítila jsem jakousi energii, chvění,.. No a nejvíce zvláštní zážitek byl, když jsem s přítelem zámek opouštěla - pár místností od kaple je přízemní okno s odchlíplou mříží ven (kterým jsme dovnitř vlezli) a tím jsme chtěli i ven. První šel přítel, vše v pořádku. Pak já.. Abych se dostala do toho okna, musela jsem vyskočit na rantl, v tu chvíli mě něco "chytlo", nemohla jsem se protáhnout ven, prostě mi nešlo hnout se z místa, měla jsem velmi silný pocit, jakoby někdo stál hned za zády a dýchal mi na krk. Velmi silná energie, nevím jak bych to popsala.. po chvilce mě to pustilo a já zdrhala pryč :D

No a zážitek z doby života u rodičů- důchové u našich v domě, to bych mohla povídat.. kolem 23 hod si pravidelně sedne na židli v obýváku k PC - židle začne vrzat. Slyšíme v patře někoho běhat. Slyšíme téct vodu. Po schodech z přízemí do patra Vás někdo doprovází, ale jen do mezipatra. U mě v bývalém pokoji v jednom místě přešlapoval - lupala deska. A můj bratr viděl prý zachovalou 40cítku :D v bílé noční košili asi 3x, a jednou i s dítětem a mužem. Viděl je v místnosti toho mého bývalého pokojíku.

O 100m dále bydlí starší bratr s rodinou v rodinném domě. Když jsme se na téma duchové bavili, přesně v 0:00 začala pípat meteostanice! Nikdo a nikdy na ni v životě budík nenastavovali a už vůbec né na půlnoc. Pak se jim stalo, že 3měsíčního syna někdo vyhodil v noci, asi metr od postýlky na zem! A jak švagrová tak bratr nezávazně na sobě měli zkušenost, že je probudilo škubání postele, jakoby ji někdo v jedné části nadzvedával..

Jsou to záhady, taje, které mě fascinují, ale mám k tomu respekt.

Přeji úspěšný "lov" a spousty paranormálních jevů!

Re: Zámek Dlouhá Loučka

(Paranormal tým, 1. 2. 2015 9:36)

Děkujeme moc za Vaše doporučení. Uložíme si ho jako TIP na budoucí výzkum.

Co se týče Vámi popsaných projevů, shodují se s těmi, které jsme v minulosti zaznamenali. Ač jsme něco jako ducha přímo neviděli, máme zaznamenané záhadné chování elektroniky (Houska 2014), kinetické paranormální projevy (Velhartice 2014) a i zvukové projevy paranormálního původu slyšitelné uchem (také Velhartice 2014 i Houska 2014).

Hájenka ve Výšince

(Jana, 2. 1. 2015 17:42)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda jste se pokoušeli o výzkum v hájence ve Výšince, okres Trutnov. Ráda bych tento objekt uvedla jako tip, ale jde o "obyčejný" rodinný dům, takže předpokládám že majitel nemovitosti by s vyšetřováním těžko souhlasil. Umím si představit, že spousta podobných týmů ho již kontaktovala a určitě je mu to již nepříjemné. Přesto by mě zajímalo zda jste se ho pokusili kontaktovat a pokud ano, tak jestli jste od něj dostali nějaké vyjádření, které byste mohli uveřejnit. Děkuji a přeji hodně úspěchů.

Re: Hájenka ve Výšince

(Paranormal tým, 4. 1. 2015 22:39)

Děkuji moc za informaci. S Hájenkou, její minulostí a tváří jsme se ještě nesetkali. Pošlete nám prosím co nejpodrobnější informace na paranormaltym@gmail.com. Zadám to kolegům pro hlubší analýzu.
S pozdravem,
Ondřej Bezouška - hlavní koordinátor Paranormal týmu

Staropetrovický zámek v Praze

(Anonym, 2. 12. 2014 12:19)

Dobrý den, chci se zeptat, jestli plánujete vyšetřování ve staropetrovickém zámku v Praze Měcholupech (http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/195886-petrovicky-zamek-jen-jedna-z-mnoha-prazskych-ruin/). V roce 2009 v lednu jsme v něm s partou známých chtěli přespat, ale museli jsme ho před půlnocí opustit, protože jsme slyšeli kroky na točitém schodišti, přímo před našima očima se otevřelo a zase zavřelo okno (průvan ani vítr nebyl) a když jsme šli ze schodů, "něco" na chvilku rozfoukalo pohozené papíry. Zajímalo by mě, jakou má zámeček historii a jestli je obýván nějakými entitami. Děkuji.

Re: Staropetrovický zámek v Praze

(Paranormal tým, 2. 12. 2014 13:54)

Krásný dobrý den přeji.

Děkuji Vám za zajímavou informaci podloženou i stejně zajímavým odkazem. Určitě si o místě seženu nějaké další informace a předám je naší zdravotnici, která rozhodne zda je místo po bezpečnostní stránce vhodné pro výzkum či nikoli. Předběžně a za sebe jako koordinátora musím říci, že v tom může být největší problém. I přesto Vám děkuji za informace a pokud by jste je chtěl doplnit, napište nám na e-mail: Paranoraltym@gmail.com a do předmětu připojte "Staropetrovický zámek". Ještě jednou děkujeme za Váš věcný a zajímavý vzkaz.
Bc. Ondřej Bezouška, hlavní koordinátor Paranormal týmu

komentář

(anonym, 19. 8. 2014 12:19)

Krásný dobrý den. Četl jsem váš komentář níže a včera na fb stránkách léčitelky o níž zřejmě pojednáváte našel pochvalný komentář na tuto léčitelku který ona sama uveřejnila. Můžete mi prosím toto vysvětlit? Děkuji. Jinak jsem si projel vaše články a líbí se mi váš přístup. Na jaký zámek se to prosím vás chystáte?

Re: komentář

(Paranormal tým, 19. 8. 2014 13:11)

Krásný den i Vám.
Děkuji Vám za cennou informaci. Bohužel si jí nemohu ověřit, neboť jsem na dané stránce zablokován čímž asi nejlépe mohu vystihnout sympatie, které vůči sobě s danou ESO máme. Přesto však se k danému komentáři hlásím pokud je u něj mé jméno. Vzpomínám si na několik situací v průběhu roku 2013 i jednu v roce 2014, kdy ESO nemístně napadla jiná léčitelka. V té době již se naše spolupráce rozpadala, přesto mi přišlo správné, abych se zastal osoby, která stejně jako osoba na ní útočící se živí stejnou metodou. Psal jsem to jako Ondřej Bezouška, nikoli jako Paranormal tým. To jest u mě chápáno velice rozdílně. Když píšu za Ondřeje Bezoušku (mimo Paranormal tým), používám žargon, v němž kladu důraz i na subjektivní pocity. Když píši jako člen Paranormal týmu, naopak své pocity upozaďuji a snažím se býti maximálně objektivní, neboť na tom Paranormal tým stojí.

Co ale daný status dokazuje o dané ESO? Předně to, že uveřejnila soukromou korespondenci aniž bych o tom byl informován. Že možná zkresluje časové informace, které zřejmě neuvádí (napsáno to muselo být minimálně více jak půlrok zpět) a hlavně to dokazuje ego o němž jsem v článku psal. Motivem ESO k uveřejnění statusu jistě byla touha po evaluaci nebo chtíč po odplatě za komentář níže. Oboje dokazuje vliv ega na osobu a tedy pravdivé tvrzení s nímž jsem přišel. Tedy, že duše a ego jsou neoddělitelné.

Jak jsem níže psal, proti esoterice nemám nic. Ale i nejlepší esoterici jsou se svými pravdami na zmíněných 50%, což odpovídá výsledkům výzkumů nejen našim, ale i výsledkům výzkumů, které provedla USA po ukončení projektu Stargate (šlo o projekt v němž esoterici bojovali esoterikou proti SSSR).

Co se dalších výzkumů týče, zámek nemůžeme zatím prozradit, neboť jsme v jednání a do výzkumu nic prozrazovat nemůžeme. Spolupracujeme ale i s ministrem kultury na tomto případu, neboť nám ho sám doporučil.

Ještě jednou děkuji za Vaši zprávu i přízeň. Příště ovšem prosím o neanonymní komentář. Anonymita je důvod, proč jsem zrušil tyto komentáře u ostatních příspěvků. Nehledě na to, že tím děláte medvědí službu paní ESO. Působí to tak, že se bojíte její reakce pokud by jste své jméno uvedl. Normálně tyto komentáře mažu, ale že se jen ptáte a neútočíte, udělám výjimku. Příště takové komentáře tedy prosím na e-mail: paranormaltym@gmail.com, tam i se jménem zůstanete anonymní.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

následující »